FIRST® LEGO® League Rijnmond
 

Leerlingen OBS Het Overbos en Da Vinci College winnen FIRST® LEGO® League Reiofinale Rijnmond 2022

Rotterdam, 22 april 2022 – Leerlingen van de openbare basisschool Het Overbos uit Oostvoorne en de middelbare school Da Vinci College uit Roosendaal zijn de winnaars van de FIRST® LEGO® League (FLL®) Regiofinale Rijnmond 2022. De spannende robotwedstrijd voor basis- en middelbare scholen uit de regio Rijnmond vond gisteren plaats op het terrein van de RDM Campus in Rotterdam. Zo’n tweehonderdzestig scholieren verdeeld over totaal 21 scholen gingen in teamverband (26 teams) al onderzoekend en bouwend de strijd met elkaar aan.

In de internationale robotwedstrijd die al sinds 1998 bestaat en in Nederland in 2004 voor het eerst plaatsvond, gaat het om ontdekken, innoveren, toepassen, integreren, teamwork en vooral ook plezier beleven. De scholieren worden uitgedaagd om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van zo’n twaalf verschillende opdrachten (missies), waaronder een LEGO®-robot bouwen en programmeren. Net als voorgaande edities werd er ook dit jaar bij de FLL® weer aangehaakt bij een maatschappelijk thema, en dit keer was dat Cargo Connect. De uitdaging was om bij dit logistiek- en transportthema een probleem te bedenken, onderzoek te doen naar een creatieve oplossing ervan en dit te presenteren. Bijvoorbeeld hoe je op een duurzame en slimme manier goederen vervoert.

 

Champions Award

De jury beoordeelde het robotontwerp, de robotpresentatie, het themaprojectonderzoek en de onderlinge samenwerking. Daarbij kwamen OBS Het Overbos en Da Vinci College als beste uit de bus en mochten als overall winnaars de Champions Award in ontvangst nemen. Zo was volgens de jury het team van Het Overbos goed op elkaar ingespeeld en hebben ze uitmuntend onderzoek gedaan. Ook Da Vinci College stak er bovenuit. Volgens de jury kwamen ze om te winnen, namen het heft in handen en kenden ze de regels door en door. Het deelnemende team combineerde het innovatieproject met een missie van de wedstrijdmat, core values (beste samenwerking) en het robotontwerp in de presentatie.

 

Enthousiast en gedreven

De regiofinale Rijnmond werd mede georganiseerd door Techniek College Rotterdam, gemeente Rotterdam, FMJ Group, Hogeschool Rotterdam en WijTechniek. “Uiteraard op de eerste plaats felicitaties voor de winnende teams. Het was prachtig om te zien hoe enthousiast en gedreven zij, maar ook alle andere deelnemers waren. Mede dankzij deze wedstrijd kunnen leerlingen op een educatieve en leuke manier hun talenten voor techniek ontdekken. Dat ondersteunen wij vanuit onze opleiding van harte. Zeker nu we in Nederland te maken hebben met grote tekorten aan technisch geschoold personeel, is het goed om jonge mensen al vroeg te interesseren voor techniek”, zegt Reshma Jitbahadoer, onderwijsteamleider Metaaltechniek bij Techniek College Rotterdam.